in

Tippek sajtimádóknak: Mindent a kecskesajtról

A kecskesajt az elmúlt években vált igazán kedveltté, pedig valójában az egyik legősibb tejtermék. Évezredek óta készítik és fogyasztják ezt a sokféle ízben, állagban létező sajtfajtát.

Jó hír azoknak, akik nap mint nap fogyasztanak sajtot, hogy a kecskesajtot éppen emiatt, sokfélesége folytán lehetetlen megunni.

Nem csak kinézetében különbözik a juh- vagy tehéntejből készült sajtoktól, de az íze is egyedülálló, tiszta, savanykás ízzel rendelkezik. Elkészítésének is többféle módja van, attól függően, hogy milyen típusú kecskesajtról van szó. A kecskesajt fő kategóriái a következők:

Friss kecskesajt

Puha, krémes textúrája változhat akár a darabos, száraz állagig is. A friss kecskesajt kéreg nélküli és gyakran különböző fűszernövényekkel ízesítik.

Érlelt kecskesajt

A friss változathoz képest ez szilárdabb, gyakran kemény állagú. Reszelhető is, érlelésének ideje elérheti a 12 hetet.

Sóoldatban érlelt kecskesajt

A sóoldatban történő érlelés sós ízt és egyedi, kissé morzsálódos textúrát ad a sajtnak. A legjobb példa rá a feta sajt, amit kecsketejből vagy kecske- és juhtej keverékéből készítenek.

Mivel a kecskesajtokat gyakran olyan vidékeken készítik, ahol a hűtés lehetősége korlátozott, az érlelés során a tartósítást a só segítségével oldják meg.

Így tárold a kecskesajtot!

A hűtőben szorosan lezárva 2-3 hétig tartható el. A puha és félpuha kecskesajtot műanyag tálkában tartsd, a félkeményet pedig zsírpapírba, sütőpapírba csomagold, majd tégy rá egy réteg műanyag fóliát, hogy megelőzd a kiszáradását.

A legjobb, ha a kecskesajtot a zöldségeknek szánt rekeszben tárolod, ahol a hőmérséklet kellően alacsony és stabil.

Fogyasztása szobahőmérsékleten ajánlott, ezért kb. fél órával tálalás előtt vedd ki a hűtőből.