in

Tippek sajtimádóknak: Így főzz kéksajttal!

A kéksajt elnevezés rengeteg különböző sajtot foglal magába. Lehet krémes vagy darabos, erős vagy gyengébb ízű, készülhet tehén- vagy juhtejből. Egy valami azonban közös bennük: a kék színű penész.

Ez a penész a sajtokban lévő, levegővel teli résekben növekszik, hogy minél erősebb, jellegzetesebb ízt adjon a kéksajtoknak. A penész megváltoztatja a sajt aromáját, állagát, megjelenését, ízét is.

A kék penész a penicillin gomba különböző törzseitől származik és teljesen ártalmatlan, mivel a penész növekedése nem eredményezi különböző toxikus anyagok felszabadulását úgy, mint más penészes élelmiszerek esetében.

Így használd fel a kéksajtot!

A kéksajtok meglepően sok ételhez passzolnak. Jól illenek a burgonyához, tésztafélékhez, marhahúshoz, de a salátákhoz is. Mivel krémesek és sósak, tökéletesen kiegészítik a zöldségek és gyümölcsök gazdag ízeit.

Mivel a kéksajtoknak nagyon magas a zsírtartalma, főzés közben inkább úgy viselkednek, mint valamilyen zsiradék, nem pedig úgy, mint amit a többi sajttól megszokhattunk. Mikor a kéksajtot melegítjük, íze még erősebbé válik.

A gyengébb minőségű sajtoknál ez kihangsúlyozhatja a hibákat, mint a kesernyés íz vagy a túlzott penészedés, ezért főzéshez érdemes jobb minőségű, valamivel drágább sajtot használni. Ha szószt készítünk belőle, a kéksajtot csak akkor tegyük hozzá, mikor már lehúztuk a tűzről. Ekkor apró darabokban tördeljük bele és keverjük el, míg teljesen felolvad.

Ha bort kínálsz mellé, az feltétlenül legyen édes. Ez illik leginkább a kéksajtokhoz gyümölcsös íze miatt.