in

Tippek sajtimádóknak: Ezt kell tudnod a parmezánról!

A legismertebb olasz keménysajt a tehéntejből készült, gazdag ízzel rendelkező parmezán. Egyformán népszerű az asztali sajtok és a főzéshez használt sajtok között. Bár az egész világon készítik, az olasz parmezánnal semmi nem veheti fel a versenyt.

A Parmeggiano-Reggianot hosszú érlelési folyamata különbözteti meg a többitől. Az igazi olasz parmezánt legalább 2 évig érlelik, de a “Stravecchio” és “Stravecchione” felirattal ellátottakat 3-4 évig is érlelik, a legfinomabb parmezán érési ideje pedig akár 7 esztendő is lehet. Ez idő alatt a sajt éppen úgy lesz egyre finomabb, mint az érett bor!

Legalább 800 éve készítik és a forrásokból azt is tudjuk, hogy már akkoriban egész Észak-Itáliában ismerték ezt a sajtot, mint különleges fajtát. Hagyományos készítési módja generációról generációra öröklődött, ennek hála pontosan ugyanolyan finom sajtot kapunk kézhez, mint akkoriban az itáliaiak. A parmezán összetevői között megtalálható a tehéntej, az oltóanyag, a só és persze a művészet, ami a minőségi sajtkészítéshez elengedhetetlen.

Így vásárolj parmezán sajtot!

A parmezán szinte teljesen elveszti ízé, ha lereszeljük. Ezért, amikor csak teheted, ne vásárolj eleve reszelt sajtot! Végy egy kisebb vagy nagyobb darabot, amit közvetlenül főzés előtt reszelj csak le. Ha a sajt viaszosnak vagy szürkésnek tűnik, ne vedd meg! Akkor a legfinomabb, mikor a tetején a nedvesség apró gyöngyöket formál. Ezt hívják az olaszok congocciolanak.

A parmezán sajt minimális érlelési ideje 12 hónap. Minél tovább érlelt egy sajt, értelemszerűen annál többet kérnek érte. Főzéshez jóval gazdaságosabb a fiatal parmezánokat használni, a teltebb ízű, érettebb sajtokat pedig desszertként kínálhatjuk.

Így tárold a parmezán sajtot!

A parmezán a hűtőben akár 4 hétig is eláll. Hogy megőrizd eredeti ízét és textúráját, először csomagold sütőpapírba, majd alufóliába. Miután vágtál belőle egy darabot, mindig új papírba és fóliába csomagold át. Egészben és darabokban is lefagyasztható. Duplán csomagold be, így akár 6 hónapig is megőrzi minőségét a mélyhűtőben.

Ha kivetted, tedd a hűtőbe és néhány napon belül használd fel. Ez a módszer akkor javasolt, ha főzni szeretnél vele. Fagyasztás után ugyanis a parmezán darabosabbá válhat, de ha felolvasztod, ennek nem lesz jelentősége.

Így használd fel a parmezán sajtot!

Az olasz konyhában számtalan ételhez felhasználják. Megszórják vele a pizzát, a levest, a tésztákat, a húsokat. A legjobb, ha közvetlenül tálalás előtt szórod rá az ételre, akár darabokban, akár reszelve használod fel.

A legjobb azonban, ha asztali sajtként önmagában fogyasztod. Elég erőteljes íze van ahhoz, hogy így is megállja a helyét. Kínálj mellé almát, fügét, szőlőt vagy diót. Borok közül a pinot noir és a cabernet sauvignon illik hozzá legjobban.