in

Minden, amit az újszülött csípőízületi diszpláziáról tudnod kell!

A veleszületett csípő diszplázia tünetei és teendők

A veleszületett csípőízületi diszplázia egy olyan rendellenesség, ami 200 csecsemőből egyet érint. Bár nem túl gyakori, mégis korán felismerhető és könnyen diagnosztizálható állapotról van szó.

Ha szeretnél többet megtudni róla, az alábbi bejegyzésekben hasznos információkat találhatsz.

Mi is pontosan a csípőízületi diszplázia?

Csípő diszplázia alatt az orvosok a nem jól kifejlődött csípőízületi vápát értik. Ez a medencecsont azon része, amelyikhez a combcsont kapcsolódik.

Ha a vápa nem képes ellátni a szerepét, a combcsont kicsúszik belőle és csípőficam alakul ki. A diszplázia megállapítása a csípőszűrés keretein belül minden esetben az ortopéd orvos feladata.

A kutatások szerint örökletes rendellenességről van szó, ami egyes családokban nagyobb eséllyel fordulhat elő.

Ugyanakkor a diszplázia hátterében egyéb tényezők is állhatnak, ilyen lehet például a medencevégű szülés vagy a magzati kényszertartás a terhesség hónapjai alatt.

A veleszületett csípő diszplázia tünetei

A gyakori tünetek, amelyek megléte felhívhatja a figyelmed a diszpláziára: nehézkes lábterpesztés, kattanó csípőízület, nem egyenlő hosszúságú végtagok.

A kezeletlen csípőficam a későbbi életkorban kacsázó járáshoz, a mozgás beszűköléséhez és sántításhoz vezethet.

Ha a babádnál az orvos diszpláziát diagnosztizál, a gyógyításhoz terpesz pelenkát ír fel. A pelus segít abban, hogy a kicsi combcsontja ideálisan illeszkedni tudjon a vápába.

Az orvos minden szükséges információval ellát téged és megmutatja, hogy kell a pelenkát rögzíteni a babára. Ezután bizonyos időközönként kontroll vizsgálatra kell vinned a picit, hogy az kezelőorvos ellenőrizhesse az aktuális javulást.

Mit tehetsz te a gyorsabb gyógyulás érdekében?

Addig használja a babád a terpeszpelenkát, ameddig szükség van rá. Jó tudnod, hogy a terpesz pelenka, bár elsőre kényelmetlennek tűnhet, nem okoz fájdalmat a kicsiknek.

A helyes felhelyezést és levételt pedig pár perc alatt, könnyedén elsajátíthatod. A kontrollvizsgálatokra mindig vidd el a gyereket, így az orvos pontosan nyomon követheti a gyógyulás folyamatát.

Forrás: baby-magazine.co.uk

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

0