in ,

Így főzz magas vérnyomásra!

A magas vérnyomás esetén ajánlott és kerülendő ételek!

Akik magas vérnyomásban szenvednek és emiatt kénytelenek megváltoztatni a korábbi étrendjüket és ezzel együtt a főzési szokásaikat, hajlamosak elkeseredni és arra koncentrálni, hogy ezentúl mit nem ehetnek.

Mivel a dolgok állásán ez a kesergés mit sem változtat, próbáljuk meg új szemlélettel megközelíteni a diétát! Fedezzük fel a sószegény étrend kínálta új ízeket és lehetőségeket!

A magas vérnyomásosok étrendjében a legfontosabb szempont a sófogyasztás korlátozása, mivel a só igencsak emeli a vérnyomást. Ha hosszútávon sószegény ételeket fogyasztunk, sokkal könnyebben tudjuk szabályozni a vérnyomásunkat.

A sócsökkentéssel párhuzamosan valószínűleg a kalóriák bevitelét is mérsékelni kell, hiszen a magas vérnyomás gyakran jár együtt túlsúllyal. Meglepő lehet, de egy ilyen só- és kalóriaszegény étrend is tartalmazhat finom ételeket!

Egészséges ételek készítése magas vérnyomáshoz

Kerüljük az olajban sütést! A húsokat tegyük rácsra, így a zsír sülés közben le tud csöpögni róluk. Grillezzünk, mindent, a húsokat, a zöldségeket, hogy megszabaduljunk a felesleges zsírtól.

Használjunk tapadásmentes serpenyőt, melynek alját csak egy picit kenjük vagy szórjuk be olajjal. A párolás is jó módszer és húsoknál, zöldségeknél egyformán jól működik.

Fűszerezés magas vérnyomásra

A sót sokféle fűszerrel kiválthatjuk a receptekben. Így az elkészült ételek ugyanolyan finomak lesznek, viszont sokkal egészségesebbek.

Bazsalikom: halakhoz, sovány húsokhoz, szószokhoz, levesekhez
Kakukkfű: levesekhez, szószokhoz
Rozmaring: burgonyához, babfélékhez
Kurkuma: rizshez
Fahéj: gyümölcsökhöz
Curry: sovány húsokhoz, bárányhoz
Fokhagyma: szinte bármilyen ételhez passzol. Fokhagyma sót sose használjunk!
Babérlevél: levesekhez, pörkölthöz

Ha ragaszkodni szeretnék a sószegény táplálkozáshoz:

  • ne vásároljunk félkész, feldolgozott ételeket
  • ne együnk füstölt készítményt
  • ne készítsünk előre ízesített rizs és tészta készítményeket
  • felejtsük el a sós rágcsálnivalókat