Akik magas vérnyomásban szenvednek és emiatt kénytelenek megváltoztatni a korábbi étrendjüket és ezzel együtt a főzési szokásaikat, hajlamosak elkeseredni és arra koncentrálni, hogy ezentúl mit nem ehetnek.
Mivel a dolgok állásán ez a kesergés mit sem változtat, próbáljuk meg új szemlélettel megközelíteni a diétát! Fedezzük fel a sószegény étrend kínálta új ízeket és lehetőségeket!
A magas vérnyomásosok étrendjében a legfontosabb szempont a sófogyasztás korlátozása, mivel a só igencsak emeli a vérnyomást. Ha hosszútávon sószegény ételeket fogyasztunk, sokkal könnyebben tudjuk szabályozni a vérnyomásunkat.
A sócsökkentéssel párhuzamosan valószínűleg a kalóriák bevitelét is mérsékelni kell, hiszen a magas vérnyomás gyakran jár együtt túlsúllyal. Meglepő lehet, de egy ilyen só- és kalóriaszegény étrend is tartalmazhat finom ételeket!
Egészséges ételek készítése magas vérnyomáshoz
Kerüljük az olajban sütést! A húsokat tegyük rácsra, így a zsír sülés közben le tud csöpögni róluk. Grillezzünk, mindent, a húsokat, a zöldségeket, hogy megszabaduljunk a felesleges zsírtól.
Használjunk tapadásmentes serpenyőt, melynek alját csak egy picit kenjük vagy szórjuk be olajjal. A párolás is jó módszer és húsoknál, zöldségeknél egyformán jól működik.
Fűszerezés magas vérnyomásra
A sót sokféle fűszerrel kiválthatjuk a receptekben. Így az elkészült ételek ugyanolyan finomak lesznek, viszont sokkal egészségesebbek.
Bazsalikom: halakhoz, sovány húsokhoz, szószokhoz, levesekhez
Kakukkfű: levesekhez, szószokhoz
Rozmaring: burgonyához, babfélékhez
Kurkuma: rizshez
Fahéj: gyümölcsökhöz
Curry: sovány húsokhoz, bárányhoz
Fokhagyma: szinte bármilyen ételhez passzol. Fokhagyma sót sose használjunk!
Babérlevél: levesekhez, pörkölthöz
Ha ragaszkodni szeretnék a sószegény táplálkozáshoz:
- ne vásároljunk félkész, feldolgozott ételeket
- ne együnk füstölt készítményt
- ne készítsünk előre ízesített rizs és tészta készítményeket
- felejtsük el a sós rágcsálnivalókat
Szólj hozzá!