in

Holi Fesztivál: az Indiai kultúra legszínesebb napja!

A Holi-t India egyik legelismertebb és leghíresebb fesztiváljának tekintik, hiszen az ország szinte minden részén megünnepelik. Ezt az ünnepet néha a “szerelem fesztiváljának” is hívják, mivel ezen a napon az emberek “összekapcsolódnak”, elfelejtve minden ellenvetést és mindenféle rossz érzést egymással szemben. 

A nagy indiai fesztivál egy napon és egy éjszakán át tart, amely Purnima este vagy a Falgun hónap telihold napján kezdődik. 2020-ban ez a nap Március 9 és 10-re esik.

A fesztivál első estéjét Holika Dahan vagy Choti Holi névvel ünneplik, a következő napon pedig a Holi-t ünneplik, de az ország különböző részein különböző néven ismert.

A színek élénksége sok pozitivitást idéz elő az életünkben, ezért a Holi a színek fesztiválja valójában egy örömteli nap. A Holi egy híres hindu fesztivál, amelyet India minden részén nagy örömmel és lelkesedéssel várnak minden évben. 

A rituálé azzal kezdődik, hogy a tábortüzet egy nappal a Holi napja előtt meggyújtják, amely folyamat a jó győzelmét szimbolizálja a rossz felett. Másnap a Holi napján, az emberek színekkel játszanak a barátaikkal és a családjukkal, este pedig szeretettel és tisztelettel mutatják a közelükben lévőknek, ismerőseiknek.

A Holi ünnep legendái 

A Holi legendái ugyanolyan színesek, mint maga a Holi fesztivál. Számtalan árnyalat és tónus van benne, a szeretettől és odaadástól kezdve a démonokra és ördögre vonatkozó sötétebb vágyaikig.

Figyelemre méltó a hinduk millióinak hite ezekben a legendákban. Minden évben átélik ezeket a történeteket, és életre kelti azokat az eseményeket, amelyek vélhetően több ezer évvel ezelőtt történtek.

A legendákba vetett hit, az isten iránti odaadás és az a tény, hogy a jó és az igazság végül a gonosz felett győzedelmeskedik, arra készteti az embereket, hogy minden évben vallásosan kövessék a meghatározott hagyományokat.

Az istenbe vetett hit és az ősi hagyományok továbbra is összekötik az embereket a szeretet és a harmónia szellemében az egyébként nagyon megosztott társadalomban.

A Holi fesztivál színei

A színek a Holi ünnepségek legszebb része. Hozzáadják az életet és a vitalitást a fesztiválhoz és ezáltal a legélénkebbé teszik a fesztivált.

A Holi különböző színek jelentősége

  1. Piros – tisztaság
  2. Zöld – vitalitás
  3. Kék – nyugodtság
  4. Sárga – jámbor érzés