in

Hogyan tisztítsuk meg a fürdőszobai csempét 4 egyszerű lépésben?

A fürdőszoba otthonunk azon helyisége, ahol indulnak a reggelek, és este is itt nyerünk új energiákat. A legtöbb ingatlanban gondot jelenthet annak mérete, de praktikus és kreatív berendezéssel áthidalhatóak az ebből eredő problémák.

A helyiségben töltött idő minőségére azonban még valami rányomja a bélyegét. Nem más ez, mint a higiénia, amelyre a helyiségben érdemes fokozott figyelmet fordítani. A csempék és a közöttük levő fugák a vízkő és a lerakódások miatt igencsak elszíneződhetnek, és onnantól máris úgy érezhetjük magunkat, egy lelakott, igénytelen helyiség szolgál a tisztálkodásra.

Jó hír azonban, hogy a megfelelő tisztítószerekkel és egy kis odafigyeléssel csillogóan tisztává és higiénikussá varázsolhatóak a csempék és a fugák is.

1. Gőztisztító nélkül, egyszerűen

Első lépésként nedvesítsük be a tisztítani kívánt felületet. Erre egy vizes spray, például a növények spriccelésére alkalmas eszköz kiválónak bizonyul. Vegyünk elő egy súrolókefét, vagy ha az nincs otthon, akkor egy, a konyhában használatos dörzsit. A nedvességgel felpuhíthatjuk a fuga felső rétegét, és a súrolással fellazíthatóak az arra került szennyeződések.

2. Ecet és meleg víz

Az ecet már számtalanszor bizonyított a háztartásban, és kitűnő választásnak bizonyul vízkőoldáshoz vagy például duguláselhárításhoz. Elbánik a csempére rakódott vízkővel, ezért mindenképpen hasznos lehet bevetni.

Keverjük meleg vízzel, és miután a spray segítségével felvittük a kezelni kívánt felületre, hagyjuk hatni néhány percit. Körkörös mozdulattal, dörzsi vagy súrolókefe segítségével távolíthatjuk el az ecetes vizet, és vele együtt a szennyeződéseket is. Végül tiszta vízzel öblítsük át a felületet, és máris szebb lesz, mint újkorában.

3. Szódabikarbóna a makacs foltok ellen

A szódabikarbóna szintén nagyágyúnak számít akkor, ha lakástakarítás a cél. Keverhetjük a még nagyobb hatékonyság érdekében ecettel és meleg vízzel, majd az így készült pasztát vigyük fel a csempékre és a fugákra.

A szódabikarbónától egyfajta habzó megjelenéssel bír majd az egész, de ez kifejezetten hasznos a tisztítás érdekében. Miután a habzás alábbhagyott, következhet a súrolókefével történő takarítás, majd a tiszta vízzel történő átöblítés. Nedves ruhával érdemes áttörölni még a teljes felületet.

4. Vízkőoldás vegyi anyagokkal

Ha mindenképpen a maró hatású vegyi anyagokat szeretnénk előnyben részesíteni, akkor ehhez már nagyon sokféle megoldás közül válogathatunk. A vízkőoldók rendszerint spray formában érhetőek el, de a hagyományos, kiönthető verziók is megtalálhatóak a boltok polcain. Ezekkel nincs más dolgunk, mint felvinni a felületre, hagyjuk hatni néhány percig, és súrolóval vagy dörzsivel már el is kezdhetjük a szennyeződések eltávolítását.

A lakástakarítás kapcsán a fürdőszoba kifejezetten kritikus területnek számít, hiszen a vízkő itt nagymennyiségben és folyamatosan megjelenik. Érdemes akkor is időt szánni a takarításra, ha még nem látszik egyértelműen a sárgás lerakódás, hiszen így elkerülhetjük, hogy makacs szennyeződésekkel kelljen szembeszállnunk. Akkor sincs azonban ok aggodalomra, ha ez mégis megtörtént, hiszen az egyes fázisok ismétlésével fokozatosan takaríthatjuk le a vízkő jelentette szennyeződéseket.

Érdemes mindig otthon tartani ecetet, szódabikarbónát, és nem csak a konyhában történő felhasználás céljából. A lakástakarítás akár természetes alapanyagokkal is megoldható, s ezzel a környezetvédelem érdekében is sokat tehetünk. Varázsolja ragyogóan tisztává otthonát, hiszen ez a higiénia és közérzete miatt is kiemelt jelentőséggel bír!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

0