in

Hogyan tartsuk mindig tisztán szőnyegeinket, padlószőnyegeinket?

A kényelmes és igényes otthon elmaradhatatlan részei a szőnyegek. Mivel azonban minden nap használatban vannak, így azok időről-időre szennyeződni fognak, nem is beszélve az olyan balesetekről, amikor kiborulnak az ételek-italok, és azok foltot hagynak a szőnyegen.

Mindenki más és más típusú szőnyegre esküszik, így a tömött, rövidszőrű fajták éppen olyan népszerűek, mint a shaggy. A szőnyegtisztítás azonban nem csak akkor válik aktuálissá, ha azon jól látható foltok vannak, hanem egyébként is.

Szőnyegtisztítás profikkal

A szőnyegek gyakran kapnak helyet a lakásban, és szinte minden helyiségben szívesen használjuk ezeket a kiegészítőket. Ahhoz viszont, hogy ezek valóban az otthon kényelmét szolgálják, fontos a rendszeres tisztításra odafigyelni.

A kisméretű darabokat bedobhatjuk a mosógépbe, de a legtöbb olyan mérettel bír, amelyeket ilyen módon lehetetlen tisztítani. Ilyenkor kerül képbe a profi szőnyegtisztítás, amelynek köszönhetően nem csak a foltok távolíthatóak el, hanem a por és a kellemetlen szagok is.

Óvatosan a házi porral!

S ha már a porról esett szó, akkor érdemes tisztában lenni azzal, hogy a házi por egészségügyi kockázatot jelent, és allergiás megbetegedések alakulhatnak ki, ha az rendszeresen, nagy mennyiségben jelen van otthonunkban.

A szőnyegek kifejezetten kockázati tényezőnek számítanak, hiszen rengeteg por megül bennük, főleg a padlószőnyegekben.

Mi a teendő folt esetén?

Természetes, hogy minden alkalommal nem fordulunk szakemberhez, ha kisebb folt keletkezik a szőnyegen. Fontos azonban, hogy a kiömlő alapanyagot azonnal itassuk fel, és ahelyett, hogy dörzsölni kezdenénk, inkább papírtörlővel vagy mosható törölközővel gondoskodjunk a szennyeződés felitatásáról.

A sör-és borfoltok kiváló ellenszere lehet a szénsavas ásványvíz vagy a szóda. Keverhetünk hozzá ecetet, és például a növények spriccelésére való eszközzel vihetjük fel legegyszerűbben az elegyet. A legtöbb foltnak kiváló ellenszere a borotvahab, melyet harminc perc hatóidő után törölhetünk le az érintett felületről.

Kisállat balesetek a szőnyegen?

A legtöbb állattartó tisztában van azzal, hogy az állat szőre mennyi gondot jelenthet a lakásban. Különösen igaz ez a szőnyegekre, melyekből egyenesen lehetetlenség kiszedni a beleragadt szőröket. Nem mindegy azonban, hogy milyen szőnyeget választunk és a tisztítás módjára is megéri figyelni.

S hogy mi a helyzet akkor, ha a kis házi kedvenc még nem szobatiszta, és itt-ott a szőnyeget bepiszkítja? Nincs ok elkeseredésre, ugyanis a szódabikarbóna és az ecet kevés vízzel társítva remek ellenszere a foltoknak és a szagoknak. Macskák esetében már más a helyzet, ugyanis a cicák vizelete rendkívül szagos, ami ellen lehet, nem bizonyul elegendőnek e két alapanyag. Amíg a macska nem tanulja meg, hova piszkítson a lakásban, addig célszerű akár felszedni a szőnyegeket, vagy csak akkora méretűeket használni, amelyek akár mosógépben is tisztíthatóak.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy időnként mindenképpen szélszerű a szakember segítségével végzett szőnyegtisztítás ütemezése, hiszen a speciális eszközökkel mélyrehatóan eltávolíthatóak a szennyeződések a szőnyegekből, kárpitokból. Természetesen nem mehetünk el a rendszeres, hetente többször történő porszívózás kérdése mellett sem, hiszen ezen az ingatlan levegőminősége és rajta keresztül saját egészségünk múlhat.

A szőnyegek tiszta állapotukban az otthon díszei lehetnek és melegebbé varázsolhatják a helyiségeket. Ehhez viszont folyamatos odafigyelésre van szükség a szőnyegek tisztítása terén.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

0