in

Hogyan alakíts ki megfelelő alvási rutint a gyerekednek?

Anyának lenni eléggé megterhelő, főleg az első hónapokban, amikor a gyerekedet szinte megállás nélkül kell etetni, altatni és tisztába tenni.

Az idő múlásával azonban ki kell alakulnia a megfelelő alvási rutinnak, ami nem csak a te nyugalmad, hanem a kicsi fejlődése miatt is fontos.

A rendszeresség a kulcs

A gyerek rutinjának kialakításához nagyon fontos a rendszeresség. A legtöbb kicsinek megfelelő egy 3 órás időköz az etetéshez, közben pedig lehet pihenni.

Ezt persze fokozatosan kell elérni, és figyelned kell arra, hogy a csöppség mit jelez. A rendszert azonban nem szabad felrúgni, ha etetés van, akkor etetned kell, ha pedig pihenni, akkor ne késlekedj ágyba tenni a kicsit.

Utazás közben ez persze nehézkessé válhat, de ekkor is mindent el kell követned a szokásos rutin betartásához. Ha így teszel, a gyerek nem fogja végig ordítani az utat!

A következetesség az alvásnál is fontos, a gyerekek nagyon könnyen rá tudnak szokni arra, hogy éjjel fent vannak, nappal pedig alszanak. Ha ezt engeded, akkor a te életciklusod is felborul, nappal pedig ritkán lesz alkalmad az igazán pihentető alváshoz.

A kicsik általában négy és fél óránál többet ritkán bírnak ki, ha napközben nem teszed le a gyereket időben, akkor már túl fáradttá válik, és nem tud elaludni.

Arra viszont figyelned kell, hogy a pihentető alváshoz ki is kell fáradnia. Emiatt délután 5 után már nem szabad letenned egy kis szundira, hanem akkor is ki kell várnod az esti alvást, a már nyűgös.

Bár nehéznek tűnhet, a kicsi rutinja hónapok alatt beáll, és te garantáltan ragaszkodni fogsz a megfelelő időpontok betartásához a saját és a gyereked nyugalma érdekében.