in

Ha túl szűk a ruhád, az egészséged mehet rá!

Rendszeresen szűk ruhákat hordasz?

Lehet, hogy valamivel karcsúbbnak tűnsz, ha belepréseled magad az egy számmal kisebb farmerodba, de a tükörben azt nem fogod látni, hogy a szervezetedben milyen károkat okozol ezzel.

Sokkoló tény, hogy a túl szűk ruhák viselése hosszú távon rontja az életminőséget, hiszen olyan egészségi problémákat okoz, amiket sosem kívánnál magadnak. Fontos, hogy tisztában legyél vele, ha rendszeresen egy vagy több számmal kisebb ruhákat hordasz, milyen kockázatot vállalsz!

Keringési zavarok

A túl szoros nadrágok komoly hatással vannak a vérkeringésre a test alsó felén. Mivel a nyomás gátolja a vér szívhez való eljutását, megnő a gyulladások veszélye és könnyen kialakulhat visszér is. Ezenkívül ízületi problémákat is előidézhetsz magadnak, valamint olyan fájdalmakat, melyek akadályoznak a normál mozgásban.

Savas reflux

Ha szoros, masszív felsőkbe préseled magad, akadályozhatod a nyelőcső záróizmának megfelelő működését. Ez pedig a gyomorsav visszafelé áramlását eredményezi, azaz savas reflux kialakulásához vezet.

Légzési nehézség

A légzési problémák kialakulásában az egyik rizikófaktor a túl szoros ruhák viselése. Mivel nyomás alatt tartod a teljes légzőrendszeredet, a légzés nem tud normál módon végbemenni, tested nem lesz képes a szén-monoxid tökéletes kiürítésére.

Idő előtti öregedés

A keringésben és a légzésben kialakult zavarok a sejtek idő előtti öregedését okozhatják. Ez azért van, mert a vér nem tud annyi oxigén szállítani a szövetekhez, mint kellene. A méreganyagok így a vérben maradnak, ez pedig idő előtti öregedéshez vezet.

Narancsbőr

Éppen jobban akarsz kinézni a túl szűk ruhákban, de az ellenkezőjét éred el vele! A sejtek oxigénhiánya miatt ugyanis a cellulitisz is felüti a fejét. A túl szűk ruhák fokozzák a szervezet vízvisszatartását és zsírcsomók kialakulását eredményezik.

Rossz emésztés

Amikor a nadrágod, a szoknyád vagy az öved túl szoros, a gyomrod lassabban fog működni és tovább tart neki megemészteni az ételt. Ez hasfájáshoz, felfúvódáshoz és székrekedéshez is vezethet.

Hüvelyi fertőzés

A túl szoros nadrág és fehérnemű vagy leggings viselése veszélyfaktor a hüvelyi fertőzés szempontjából is. A szoros ruhák visszatartják a nedvességet, nem hagyják a bőrt kellőképpen lélegezni. Néhány óra elmúltával így tökéletes környezet alakul ki a baktériumok és gombák számára, amik viszketést és kellemetlen szagot is okoznak.

Bőrproblémák

Ha a felsőd vagy a nadrágod túl szoros, ne csodálkozz a hátadat vagy a fenekedet elárasztó pattanásokon. A bőr nem tud lélegezni, az izzadsággal együtt pedig baktériumok fognak tenyészni ezeken a bőrfelületeken. Ez ráadásul a szőrszálak benövésének esélyét is növeli.