in

Friss kutatások szerint a legtöbb nő letagadja, hogy horkol…

A horkolás az obstruktív alvási apnoe szindróma egyik legjellemzőbb tünete.

Mindamellett, hogy a nők saját maguk vonatkozásában nem szeretnek sem szellentésről, sem böffentésről, sem pedig székletről szót ejteni, tény, hogy számos nő horkol… bármennyire ügyesen is tagadja.

Tény, hogy ezeknek az ártatlan elkendőzéseknek szilárd múlttal rendelkező szociális indokai vannak, de erről később.

Egy naprakész tanulmány szerint a nők hajlamosak alábecsülni a saját horkolásukkal kapcsolatos kérdéseket. Tehát ha holnap reggel a párod azzal szembesít, hogy horkoltál az éjszaka (vagy tán fel is vette – bizonyíték gyanánt a telefonjával az állítását alátámasztó jellegzetes hangokat), akkor ne szégyelld azt, hanem nézz kicsit utána a dolgoknak, hiszen az egészséged fontosabb a pironkodásodnál, nem igaz?

A kutatás során a megfigyelt 1, 913 nő átlagéletkora 49 év volt, akiket egy egyetemi kórház alvászavarokra specializálódott központjába utaltak be vizsgálatra.

A vizsgálat során egyértelműen kiderült, hogy a horkolás-elterjedtség, valamint annak hangossága alulértékelt jelenségnek bizonyult a nők körében (eddig).

A vizsgálat során az is kiderült, hogy bár a vizsgált nők 88%-a horkolt, mégis csupán 72%-uk ismerte be, hogy mindez igaz. Nem beszélve arról a tényről, hogy 49%-ának hangos, vagy rendkívül hangos volt a horkolása, ám csupán 40%-uk ismerte el, hogy horkol, sőt mi több: fülsértő a horkolása.

Kíváncsi vagy hogyan vallottak ugyanerről a férfiak?

Nos, a férfiak 92.6%-a horkol, és a kimutatással közel azonos (mi több, ezt meghaladó) arányban: 93.1%-ban vallották azt magukról, hogy horkolnak (nem tagadták).

A tanulmány során arra az eredményre jutottak a tudósok, hogy a férfiak és a nők egyaránt közel azonos szinten voltak a horkolás hangosságát illetően. A nők átlagosan kimutatható horkolási intenzitás 50 és 51,7 decibel között mutatható ki.

Mindezidáig általánosan bevett és elterjedt vélekedésnek bizonyult, hogy csupán a férfiak és a túlsúlyos személyek horkolnak… Ezt az álláspontot döntötte meg (vagy legalábbis tapintatosan megkérdőjelezte) a frissen készült tanulmány e téma kapcsán.

A horkolás-vizsgálat folyamán a kutatásban résztvevőket arra kérték, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, amelynek a fókuszában a horkolás hangossága és súlyossága állt (ezt kellett értékelniük).

A tanulmány során az állítások leellenőrzése és valóságos adatokkal, eredményekkel való összeegyeztetése céljából kalibrált digitális hangfelmérővel mérték a résztvevők éjszakai horkolását. A horkolás intenzitását illetően választhattak: az enyhe (40-45 decibel), és a nagyon súlyos/hangos horkolást tükröző (60 és ennél több) besorolások közül.

A vizsgálat eredményei nem szolgálták a nők horkolás-„tagadó” magatartásának „leleplezését”, hanem ennél sokkal többről: egészségi vonzatokra összpontosítottak. Tudniillik a hangos horkolás hátterében gyakran felfedezhető az obstruktív alvási apnoé (a horkolás ennek a szindrómának, komoly alvászavarnak egyik jellegzetes jelzése).

Nem kell újjal mutogatni, sem pedig gunyoros, ironikus megjegyzésekkel dobálódzni, ha a nők tagadóan reagálnak a horkolás problematikus kérdésére, hiszen a tanulmányszerzők szerint ez a magatartás mélyen beágyazódott társadalmi megbélyegzésekkel járhat (járt?) együtt, ezért a nők (érthető módon) haboznak bevallani horkolásukat.

Az egyik szakértő szerint éppen az ilyen súlyosabb jellegű hangos horgolás miatt nem tudják az emberek kellőképpen kialudni magukat az éjszakai alvásuk során. Hozzátette: az obstruktív alvási apnoében szenvedő nőket vizsgáló szakembereknek a horkolás mellett még további tényezőket is figyelembe kell venniük, olyanokat mint a nappali fáradtság, fáradékonyság.