in

Ezeket a hibákat ne kövesd el, ha karamellizálni szeretnéd a hagymát!

Ha valaha is kóstoltál karamellizált hagymát, biztos, hogy beleszerettél és otthon is szeretnéd elkészíteni. Csakhogy a dolog nem annyiból áll, hogy megpucoljuk, felszeleteljük és feltesszük sülni a hagymát. Hiszen ebben az esetben nem fog karamellizálódni! Ha olyan végeredményt szeretnél kapni, amit először kóstoltál, az alábbi hibákat ne kövesd el!

Túl vékonyra vágod a hagymát

Ha nyersen esszük, a vékonyra vágott hagyma nagyon finom. De ha karamellizálni akarjuk, semmi nem marad belőle. Ezért hagyjunk neki egy kis vastagságot, így nehezebben fog tudni megégni is. Fontos az is, hogy nagyjából egyforma méretű szeletekre vágjuk fel a hagymát.

Túl magas hőmérsékletet választunk

A hagyma karamellizálása nem egy instant dolog, ki kell várni, hogy jó legyen. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy hirtelen felcsavarjuk a lángot és maximum hőfokon kezdjük pirítani a hagymát. Kívül megég és belül nem sül át, ez pedig nem az, amit szeretnénk. Lassú tűzön kell sütni, ne siettessük.

Nem kevered meg

A hagyma nem olyasvalami, amit csak úgy ott hagyhatsz a lángon. Keverni kell, megforgatni minden 5-10. percben. Mivel könnyen megég, folyamatosan figyeljünk rá.

Ne feledkezz meg a serpenyőben maradt szaftról sem!

A hagyma karamellizálásának az utolsó lépése nem az, hogy levesszük a tűzről és kiszedjük a serpenyőből. A legtöbben elfelejtik – vagy talán nem is tudják -, hogy a serpenyő aljában ilyenkor egy filmréteg képződik, ami a hagyma összes ízét, esszenciáját magában rejti.

Ha ezt nem használjuk fel, nagy hibát követünk el. Valamilyen folyadékkal – lehet az bor, húsleves alaplé, de akár egyszerű víz is – öblítsük ki a serpenyő alját és öntsük ezt a szaftot a hagymákra. Így lesz kerek a történet, amit hagyma karamellizálásnak hívunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

0