in

Az ölelés ereje, avagy hogyan befolyásolja a mindennapi egészséget az ölelkezés

Ölelés vagy sem? Ha az utóbbit preferálod akkor, érdemes átgondolnod az ölelés hatalmát az egészségre. 

Nagyon jó esély van arra, hogy a legjobb emlékeid közé tartozik a jó öreg ölelés is. Valójában a szerény, de erőteljes ölelés volt az első dolgok, amellyel közvetlenül a születésed után üdvözöltek a világban. A szülők, a barátok, a munkatársak, a gyerekek és talán még az idegenek is megöleltek téged az eddigi életed során, így egyértelmű, hogy milyen kihatással van a mindennapi életre az ölelkezés.

Az ölelés megnyugtató lehet a nehéz időkben is, de miért ne kezd el az ölelést bevezetni a napjaid rendszeres részeként? Az alábbiakban található néhány ok, amiért érdemes lehet bevezetni az ölelkezés szokását a mindennapjaidba.

Az ölelés csökkenti a stresszt

Az ölelésnek valójában rengeteg láthatatlan előnye van, az egyik közülük a hormonokhoz vezethető vissza. Egyes kutatók úgy vélik, hogy az átölelés és más, a személyek közötti érintkezés fokozzák az oxitocin nevű hormont és befolyásolhatják endogén opioid rendszerünket is. 

Az oxitocint gyakran nevezik „szerelemhormonnak” is, amely felszabadul a szervezetben, amikor átölelünk valakit, aki közel áll hozzánk vagy szorosan kötődünk valakihez. 

Nagy szavak, ugye? De alapvetően ez a következőképpen van: az ölelés révén az agyunk nyugtató vegyszereket képes előállítani, amelyek segítenek biztonságosabbnak és kevésbé veszélyeztetettnek érezni magunkat a nap folyamán. Tehát amikor valami stresszes helyzet felmerül, nincs agresszív reakciód, ha gyakran ölelkezel a kedveseddel, a szüleiddel vagy a gyermekeddel, de még a rendszeres baráti ölelés is komoly szerepet játszhat ebben.

Az ölelés egészséges lendületet adhat az immunrendszernek

Az ölelés eme előnye összekapcsolható a fentiekkel. Talán te is észrevetted, hogy sokkal könnyebb megbetegedni, ha komoly stressz alatt van az ember. Ennek oka az, hogy immunrendszerünk túlsúlyba lép, amikor stresszben vagyunk és hajlamosabbak vagyunk a betegségekre.

Az egyik tanulmány szerint az átöleltek és társadalmilag támogatottnak érzett embereknek a betegségek kevésbé súlyos tünetei jelentek meg és hamarabb leküzdötték azokat.

Az ölelés még a pulzusszámot és a vérnyomást is csökkentheti

Az észak-karolinai egyetem 59 nővel végzett tanulmányt és érdekes eredményeket talált. Rövid kérdéssor és a társukról folytatott általános beszélgetés után néhány nő minden egyes ülést 20 másodperces öleléssel fejezte be. A nőknél, akik ölelést kaptak partnerüktől, lényegesen alacsonyabb volt a vérnyomásuk és a pulzusszámuk a tesztelés során. A kutatók úgy gondolják, hogy az oxitocin (amiről már korábban említést tettünk) oka lehet szívünk jobb egészségének is.

A gyermekek átölelésének elképesztő előnyei

Az ölelésnek nemcsak tudományos alapja van. A szerelmi ölelés, az eddigiek alapján, a mindennapjaink egyik eleme kell hogy legyen, de mi van a gyermeki öleléssel? Az ölelés számos előnnyel jár az emberek életében, ami különösen fontos a gyermek fejlődésében. 

Az ölelés segít a gyermekednek okosabbá, egészségesebbé, boldogabbá, ellenállóbbá válni és nem utolsó sorban sokkal közelebb állni hozzád.

Az ölelésnek sokféle előnye van, de a test autonómiája is fontos. Tehát a gyermekek számára is jó lecke lehet annak megtanítása, hogy miként lehet kedvesen megtagadni egy idegen ölelést és kezelni a kellemetlen helyzeteket.

Legközelebb adj gyermekednek egy nagy ölelést, természetesen az Ö engedélyével és ha egy mód van rá add át neki ezzel az ölelés elképesztő előnyeit rendszeresen.

Az ölelés világnapja – január 21

Az ölelés – ölelés angolul Hug vagy Hugging – is kapott nemzetközi elismerést, mégpedig azzal, hogy minden évben megünneplik azt. Az ölelés világnapja – angolul National Hugging Day – egy éves esemény, amely csak az ölelésről szól. 

A Nemzeti Ölelés Napjának célja, hogy mindenkit bátorítson, hogy gyakrabban ölelje meg a családtagjait vagy a barátait. 

A napot 1986. január 21-én ünnepelték először az USA-ban. Azóta az ünnepet sok más ország is átvette így vált nemzetközivé az esemény az utóbbi években. 

Szerelmes ölelés képek

Egy csokorba szedtünk néhány fantasztikus szerelmes ölelés kép darabot, amelyek kitűnően ábrázolják, hogy milyen pozitív hatása van az ölelésnek. A képgalériának az ölelés képekben címet adtuk.

Ölelés idézetek

Ha egy jó ölelés idézet után keresel az alábbiakban megtalálhatod azt:

Néha egy ölelés többet üzen és mélyebb élményt ad, mint bármilyen tanítás. – Müller Péter –

Egy szeretetkapcsolatban soha nem felejtődhet el az ölelés, a csók, a simogatás fontossága. Tárd ki a karod. Öleld meg, akit szeretsz. Az érintés azt jelenti, közünk van egymáshoz. – Király Eszter –

Az ölelés egészséges: erősíti a test immunrendszerét, egészségesebbé teszi az embert, gyógyítja a depressziót, csökkenti a stresszt, megkönnyíti az elalvást, felélénkít. – Elmore Leonard –

Nem lehet úgy ölelni, hogy közben bezárod a kapukat, a kulcsokat meg jó szorosan a markodban tartod. Ez nem így működik. – Oravecz Nóra –

A lélek vágyik arra, hogy a testek ölelésében teljesedjen ki a szerelem. Az ölelés édes ízét, a lelkek közötti szeretet a szerelem adja. – Csitáry-Hock Tamás –

 

Végezetül pedig egy gyönyörű verssel szeretnék megmutatni, hogy az ölelés mennyire fontos szerepet játszik az irodalomban is. Fogadd szeretettel Aranyosi Ervin ölelés versét

 

Aranyosi Ervin: Egy ölelés

 

Egy ölelés, az magával ragad,

Az ölelésben jól érzed magad.

Feltöltődsz, mint egy lemerült elem,

s a jó érzés lesz úrrá lelkeden.

 

Az ölelésben lélektársra lelsz,

és az is boldog, akit átölelsz,

A lelketek álmokkal megtelik,

és így maradnál akár estelig.

 

Hisz eggyé válni olyan nagyszerű,

van benne béke, álom és derű.

Egy ölelést oly könnyű adni rád,

megélhetővé válik a világ.

 

S lám feléledhet tőle a remény,

és ellágyul a szív, mikor kemény.

És hitet ad, hogy élni érdemes,

egy ölelésért szívünk is repes.

 

Ne legyen hát nap, mikor kihagyod,

hisz boldoggá tesz kicsit és nagyot.

Ölelj bátran, s enged csak hatni rád,

mert öleléstől szebb lesz a világ.

 

Források:

Idézetek: citatum.hu

Képek: pixabay.com

Vers: aranyosiervin.com

https://en.wikipedia.org/wiki/National_Hugging_Day