in

„Anyakorszak” – avagy mit is jelent a gy.e. és a gy.u.?

A Baby menetTrend…

Abban a pillanatban, amikor egy új élet érkezik (először pocakunkba, vagy még inkább: szívünk alá, majd később) otthonunkba (főként anyai ölünk, ölelésünk otthonába) kétségtelen, hogy fordulóponthoz érkeztünk.

Olyan stáció ez, mintha „levedlenénk” magunkról egyedülvalóságunk (itt most értsd: gyermeknélküliség) „köntösét” és átlépnénk egy speciálisabb időszámításba, mely valahogy ekként mutatkozik meg: a gyermeke(i)m előtt (gy.e.) és a gyermeke(i)m után (gy.u.).

Az időhöz viszonyulás másmilyensége veszi kezdetét az anyakorszak képbe lépésével. Nem véletlen, hogy számos nő a babavárást és a hőn várt gyermek megszületését élete egyik legfontosabb (ha nem a legjelentőségteljesebb!) pillanatának tekinti.

Azonban nem feltétlenül kell elszomorodnunk, ha nem minden alkalommal a rózsafelhős, üde pillanatokat idézzük fel, hanem bizony az emberpróbáló a rózsafelhőktől igen távol eső pillanatokat is meg-megvillantjuk.

Amit majdnem minden pár elmondhat magáról: bármilyen zökkenőmentes is volt a gy.e. párkapcsolati „fázis”, a gy.u. „éra” tagadhatatlanul erőteljes és holisztikus (az élet minden zegzugába behatoló, azt érintetlenül, (rá)hatás nélkül nem hagyó) átalakulást hozott magával. Talán te is szembe találtad már magad azzal a nézettel, mely szerint a gyermeknevelés egyúttal önmagunk nevelése is, ám a párkapcsolat transzformálása, mondhatni kohója, (meg)edzése is egyben.

Feltevődik a kérdés: a gyermek próbára teszi a (pár)kapcsolat(ok) szilárdságát?

Vajon mit tanulhatunk a gyermek utáni időszakban (ön)magunkról, a párunkról, kettőnk és/vagy hármunk kapcsolatáról, életünkről?

Új élet = új menetrend

Sok friss anyuka mesélt már arról, hogy a kisbabája révén megváltozott a szabadság és a függetlenség fogalmáról alkotott meghatározása. A pre-baby (gy.e.) időkben a kenyérkereső munka mellett bőségesen volt idő a társra is (legalább egy mozi, egy hétvégi túra, vagy netán egy péntek esti vacsora kettesben program megvalósítására).

Az after-baby (gy.u.) periódus a maga természetes életmódósító kvalitásaival szemrebbenés és a megkérdezésünk, beleegyezésünk nélkül alakítja, formálja, gyúrja, acélozza eddig beváltnak tekintett, ám kellőképpen rugalmas időbeosztásunkat, beköszönt a baby menetTrend…

Farkasszemet kell nézned az anyaságot (legalábbis a kezdeti szakaszt markánsan érintő) „túlélő móddal”, hiszen néhány évig nyugodt szívvel búcsút inthetsz a hétvégi déli alvásoknak, a hajnalba nyúló kiruccanásoknak (kivéve, ha ezt nem a kicsivel együtt teszed meg, anya-baba pizsamaparti néven)… summa summárum: folyamatosan túlterheltnek és fáradtnak érzed magad. Nos, ezekben a strapás időkben főhajtás mindazok előtt, akik teljes mértékben meg tudnak felelni és eleget tudnak tenni mind anyai, mind párkapcsolati „kötelességeiknek”.

Mégis boldog időszak (bár fáradtan és gondterhelten… mégis boldog)… igen! Minden macera és zűrzavar ellenére boldognak nevezhető ez az élet-mérföldkő. Hiszen mi is tulajdonképpen a boldogság? A boldogságról számos meghatározás született, amelynek elősorolásához sem idő, sem elég tér nem kínálkozik most számunkra.

Röviden: hajlamos vagyok úgy viszonyulni a boldogság-jelenséghez (az emocionális vonzatok mellett), hogy ez tulajdonképpen a hála egyik legintenzívebb megnyilvánulása. Ahogyan azt értelmező szótárunkban is olvashatjuk: a boldogság a sorssal, a körülményekkel való (teljes) elégedettséget jelenti.

Átmenetileg meg is „fosztatsz” identitásodtól és a kezdeti X Y-ból most elsősorban a Gyermekeid Anyjaként tekintesz magadra. Mintha felaprítanád korábbi önmagad és újraépítenéd azt a gy.u. „érához” igazodó módon.