in

Állapotos vagy? 7 korai jele a terhességnek!

Amikor egy nő megbizonyosodik arról, hogy terhes, akkor az egy fantasztikus élmény kezdete is. Ahhoz azonban egyértelmű jelekre van szükséged, hogy azt állítsd magadról, állapotos vagy.

Melyek a terhesség jelei? Mik a terhesség első tünetei?

Az első jel általában a kimaradt menstruáció, amelyet egy terhességi teszt követ. A terhességi tesztek kimutatják az emberi koriongonadotropin (hCG) mennyiségét egy nő vizeletében. Ez a hormon, akkor szabadul fel, amikor a megtermékenyített pete a méh nyálkahártyájához kapcsolódik. 

A vizelet terhesség-tesztek kb. 10 nappal a fogamzás után képesek már kimutatni a hCG-szintet. A túl korai tesztelés azonban hamis, negatív eredményt is eredményezhet.

A nőknél általában sok a terhesség korai jele. A leggyakoribb tünetek, amelyek a terhességgel járnak a fáradtság, az emlő érzékenysége, émelygés és puffadás. De ki kell hangsúlyozni, hogy nem minden nőnek lesz ugyanaz a tünete a terhesség korai szakaszában.

A terhesség jelei

Íme 7 egyértelmű terhességi tünet, amelyet egy nő észrevehet az első trimeszterében, azt jelezve, hogy esetleg terhes lehet:

  1. Kimaradt menstruáció

A terhesség első jele gyakran a kimaradt menstruáció. Ez azonban más okok miatt is kimaradhat, így nem mondhatjuk azt egyértelműen, hogy ha kimarad a menstruációd terhes vagy.  A tudósok szerint további magyarázatok lehetnek a kimaradt menstruációra a túlzott testmozgás, túlzott testtömeg-fogyás, stressz vagy betegség.

  1. Mellérzékenység

Hat héttel a kimaradt menstruációs ciklus után vagy két héttel a fogantatás után egy nő észreveheti magán, hogy mellei teltebbek és mellbimbói érzékenyebbek a szokásosnál. Ennek oka a progeszteron és ösztrogén hormonok megnövekedett szintje, valamint a megnövekedett véráramlás is ezeken a területeken. 

  1. Fáradékonyság

A kimerültség nagyon gyakori a terhesség első trimeszterében, valamint a szülés előtti néhány hónapban is. Ezt valószínűleg a progeszteron szint emelkedése okozza a terhesség korai szakaszában.

  1. Reggeli rosszullét

Ez a tünet már a terhesség korai szakaszában is jelentkezhet, de általában egy nő a terhesség hatodik és tizenkettedik hete közötti időszaktól számítva lehet rosszul reggelente, amely rosszullét nem csak a reggeli időszakra lehet jellemző.

A hányinger és hányás a terhes nők 70–85%-át érinti. Ezeket a tüneteket valószínűleg a terhesség hormonális változásai váltják ki.

  1. Hangulatváltozások

A terhesség korai hónapjaiban egy nő érzelmi hullámvasútban lehet, mivel a hormonszint változása befolyásolja a testét és az elméjét is.

  1. Fejfájás

A fejfájás az első trimeszterben gyakori tünet. Az éhség vagy a kiszáradás jelei lehet a fejfájás, vagy akár a koffein abbahagyása is okozhatja.

  1. Szédülés

Egyes nők szédülhetnek vagy fejfájást érezhetnek a terhesség korai hónapjaiban. A szédülés az alacsony vércukorszinttel vagy kiszáradással összefüggésbe hozható. A szédülést a test vér-mozgása okozhatja, különösen akkor, ha egy nő megváltoztatja a helyzetét, például ülőhelyről álló helyzetbe, vagy amikor az ágyból kikel.

A fentieken kívül még számos tünet felsorolható, mint például a magasabb testhőmérséklet vagy az emésztőrendszeri változások is. A pontos és egyértelmű válasz érdekében mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz!