in

A világ 6 legősibb, még ma is élő kutyafajtája

Mindannyian tudjuk, hogy a kutyák az ember legjobb barátai, hiszen a négylábúak az emberi történelem szerves részét képezték az évezredek során. Az emberek és a kutyák közötti kapcsolat feltételezhetően több tízezer évvel ezelőtt alakult ki, amikor egy farkascsoport először került kapcsolatba a vadászó emberekkel.

Míg ezek a korai kutyafajták lassan kihaltak az évezredek során, sok modern kutyafajta fennmaradt és a mai napig is tenyésztik őket. Az alábbi lista a világ legrégebbi kutyafajtáit tartalmazza, amelyek mindegyike most is népszerű háziállat.

1. Csau Csau

A Csau Csau kutyafajta Kína északi részéről származik. A nemrégiben felfedezett dombormű, amely a Han-dinasztia dátumához köthető (150 – 200 körül), a Csau Csau kutyafajta megjelenésében hasonló vadászkutyát ábrázol. A saját országában a Csau Csau-t Songshi Quan-nak hívják, ami „pufi oroszlánkutyát” jelent.

2. Shar Pei

A kínai eredetű Shar Pei kutyafajta az egyik legősibb a mai is élő kutyafajták közül. A világszerte kedvelt Shar Peit könnyű felismerni a ráncairól. Ezt az ősi kutyafajtát először kínai agyagfigurákon ábrázolták, amelyek feltehetően időszámitásunk után 206-ból származtak. A Shar Peit vaddisznó vadászatára, a gazdálkodók állatállományának a ragadozók elleni védelmére és az emberek házának őrzésére tenyésztették ki az ókori Kínában.

3. Szamojéd

Szamojéd kutyafajta

A szamojéd kutyafajtát eredetileg vadászatra, rénszarvasok terelésére és kutyaszánok húzására használták a Szibéria északnyugati részén található szamojéd emberek. Tulajdonképpen a fajta innen kapta a nevét is. Noha a szamojéd kutyafajta eredetét nem lehet pontos évhez kötni, arra vannak utalások, hogy a szamojéd törzs a kutyáikkal legalább ezer évvel a kereszténység előtt vándorolt a Közép-Ázsiai régióból az Északi-sarkvidékre.

4. Alaszkai malamut

Alaszkai malamut

Az alaszkai malamut a sarkvidéki szánhúzó fajtáinak legősibb és legnagyobb testű kutyafajtája, amelyet a mahlemut törzs tenyésztett ki. Az eredetük 2000 – 3000 évvel ezelőttre tehető, amikortól a törzs nagyvad vadászatára és felszereléssel ellátott kutyaszánok húzására használta.

5. Afgán agár

Afgán agár

Annak ellenére, hogy nehéz meghatározni az afgán agár pontos eredetét, története legalább 8000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az afgán kutyákat eredetileg nagy ragadozók vadászatára használták Afganisztán hegységeiben és sivatagában egyaránt.

6. Akita

Akita

Az Akita Inu pontos származási ideje ugyancsak ismeretlen, a régészeti feltárások azonban azt sugallják, hogy a Matagi-Inu nevű kutya, amelyről azt gondolják, hogy az Akita őse időszámításunk 8000 és 200 között élt. Az Akita kutyafajta a nevét a Japán Akita prefektúráról kapja, amely az ország főszigetének legészakibb területe.