in

A Monopoly rajongók örömére hamarosan megelevenedik a társasjáték

Ugyan idehaza leginkább a Gazdálkodj okosan nevű társas említésekor érezhetnek édes nosztalgiát a játék rajongói, de kár lenne letagadni, hogy a Monopoly is népes rajongói táborral bír mind a mai napig.

Az új Monopolyt alapjaiban gondolták újra gondos játékmesterek, és az olyannyira jellegzetes bábukat élőszereplőkre, a miniatűr épületeket, járműveket pedig grandiózus díszletekre cserélték. A Monopoly új fejezetet kezdett a társasjátékok történetében.

Mi is ez az egész? A hardcore társasjáték rajongóknak talán nem kell ecsetelni azt az érzést, amikor szinte beszippantanak a cselekmények. Minden annyira valóságszerű, hogy az idő és a tér megszűnik létezni. A Monopoly készítői csavartak egyet a klasszikus társason, és a fenti érzést meglovagolva életre keltették a táblás stratégiai játékot. Az ötlet az előzetes hírek szerint találkozott a rajongók és a modern kor igényeivel.

Monopoly Dreams néven emlegetik a megreformált társast

Mint ismert, az eredeti játék menete és végcélja: ügyesen kell forgatni a pénzt, a megszerzett fizetőeszközzel pedig minél több jövedelmező épületet és használati tárgyat kell beszereznie a játékosoknak.

Most a tábla helyett azonban interaktív technológiával felszerelt tematikus szobák kerülnek a monumentális társasba, olyan már megszokott és kulcsfontosságú elemekkel, mint a bank, a vízművek, az elektromos vállalat, a vasútállomás, vagy a szerencsekártyák.

Természetesen az újragondolt Monopoly elengedhetetlen részét képzi a börtön is, így a klasszikus játékhoz hasonlóan a szabaduló kártyát érdemes nagy becsben tartani.

Az élőszereplős társas készítői azonban nem elégedtek meg ennyivel, hiszen a 21. században újabb és újabb ingerek szükségesek az érdeklődés felkeltéséhez, illetve megtartásához. A grandiózus első terembe belépve a játékosok egy szövevényes történettel ismerkedhetnek meg, melynek azonnal a részévé is válnak.

A Monopoly Dreams cselekménye szerint egy milliomos üzletember gyémánt jogarára szemet vetett egy alávaló tolvaj, aki a kúriába betörve igyekszik meglovasítani azt. A játékos feladata, hogy segítsen a milliomosnak a terv keresztülhúzásában, egyúttal a tolvaj fülön csípésében.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a klasszikus Monopolyból megismert kockadobás szerepet kap-e a vadonatúj formációban, és ez idáig az is rejtély, hogy a játékosoknak egymás ellen vagy csapatot alkotva kell-e a tolvaj nyomába eredniük. Amennyiben összedolgozva kell a feladatokat megoldani, úgy a sejtések szerint hozzávetőleg a népszerű szabaduló szobás játékokra hajazhat a produkció.

Hongkongig kell utazniuk a Monopoly rajongóknak

Sajnos a feketeleves csak most következik, a megelevenedett Monopoly ugyanis nem a közelben, de még csak nem is ezen a kontinensen nyitja meg a kapuit.

Ha a hardcore rajongók ki szeretnék próbálni ezt az újszerű társasjáték nyújtotta élményt, bizony mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a szórakozásért, és egészen Hongkongig szükséges utazniuk, hogy beléphessenek a Monopoly Dreams kapuján.

A külföldi nemzetek közül vélhetően az Egyesült Királyság lesz az elsődleges célpont (az eredeti játék innen származik, és itt is található a legnagyobb rajongói közösség), ám még a fapados járatokat tekintve is a London – Hongkong közötti repülőút átszámítva hozzávetőleg 100 ezer forintot kóstál.

A kérdés tehát most az, hogy az idén nyíló Monopoly Dreams körül képesek lesznek-e akkora felhajtást csapni, hogy a tengeren túli rajongók komoly összegeket fizessenek ki egy – kétségkívül életre szóló – játékért.