in

A felnőtt lakosság 95%-nak van szüksége D-vitaminra!

Meglepő adatokat hoztak nyilvánosságra a kutatók. Felméréseket végezve derült ki, hogy a felnőtt lakosság 95%-t érinti a D-vitaminhiány a tél végére. Ez az a vitamin, melynek jelentőségére csak az elmúlt években derült fény, s melyet korábban méltatlanul elhanyagoltak.

A vizsgálatok kiderítették, hogy a D-vitamin hiányából fakadó problémák megelőzhetőek lennének, ha a lakosság rendszeresen fogyasztana olyan ételeket, melyek tartalmazzák a D1-, D2- és D3-vitamint.

Nem új keletű betegségek felbukkanásáról van szó, csak újra felfedezett gondokról, melyek alapvetően az ipari forradalmak óta jelen vannak a lakosság körében.

Az urbanizációnak köszönhetően létrejött ipari negyedek, iparvárosok munkásrétege annak idején ki volt téve a levegőszennyezésnek. Miközben kevés természetes fény érte a dolgozókat, hamar megbetegedtek. Legyengült szervezetük védtelen maradt az influenzával szemben és s nemritkán halálhoz vezetett.

A gyerekeket tanulmányozva állapították meg, hogy a D-vitamin hiánya okozza a sápadtságot, a gyenge csontozatot, a deformált fejet és a fokozott érzékenységet egyes kórokozókra. Ennek függvényében folytattak a kutatásokat, melyek végül kiderítették a D-vitamin szerepét, jelentőségét.

A D-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára

Ma már tudjuk, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, ezért fontos rendszeres szedésük. Ha nem elegendő az a mennyiség, ami táplálékkal jut be, akkor pótolni kell.

A gyógyszertárakban tabletták és olaj formájában kapható, de az orvos írja elő a szükséges mennyiséget. Kisgyermekeknél 3 éves korig irányzott elő a D-vitamin kötelezően, de kiderült, hogy a felnőtteknek is éppoly fontos rendszeres szedése.

Folyamatos bevitelre van szükség, mivel a lakosság nagy része a helytelen táplálkozásból és életmódból eredően nem részesül elegendő mennyiségben a D-vitamin fajtáiból. Napi félórányi szabadban tartózkodás elegendő lenne a szükséges mennyiség biztosítására, de nem mindenkinél adott a lehetőség a sétára, így más megoldás kell folyamodni.

D-vitamint tartalmazó ételek

A változatos étrenddel egyértelműen befolyásolható a D-vitamin megfelelő szintje. Ha nem szeretnénk, hogy angolkórságnak (angolul rachitis-nek) nevezett betegség alakuljon ki családtagjainknál, fontos a tejtermékekben, halban gazdag étkezés.

Heti egy-két alkalommal érdemes halból készíteni ebédet vagy vacsorát, mert az édesvízi- és tengeri halak köztudottan híres D-vitaminforrások.

Gyerekeknek a tej lehet a legjobb barátja; számukra a különféle tejkészítmények fogyasztása erősen javallott.

Ma már D-vitamin széles választéka áll a fogyasztók rendelkezésére így eldönthető, kinek mely készítmény felel meg a legjobban. Individuális igények szerint határozható meg, mely kiszerelés a szimpatikus és az orvos egyetértésével fogyasztható, akár hosszabb távon is.

A lényeg, hogy a D-vitamin szint megfelelő legyen, aminek mérését ma már a csontsűrűség- és vérvizsgálat útján végzik el. Korszerű technológiákkal kideríthető, kinek van D-vitamin hiánya, de érdemes még a tünetek jelentkezése előtt orvoshoz fordulni, hogy megelőzhető legyen komolyabb betegség kialakulása.